diumenge, 29 d’octubre del 2017

Què està passant?

Com molts em pregunto què està passant. Porto dies movent-me entre la incredulitat, l'esperança, l'eufòria i la decepció, una muntanya russa que canviava ja no per dies ni per hores sinó a vegades per minuts. I després de tant desconcert estic intentant encaixar les peces tan racionalment com puc. Vagi per endavant que aquestes ratlles són una mera elocubració, sense cap fonament informatiu. No sé res que vosaltres no sapigueu. Aquest és un relat obert a  totes les esmenes i idees que vulgueu sumar-hi:

Així doncs em disposo a posar en primer lloc les peces orfes de raó sobre el taulell, i després intentaré encaixar-les:

1. Per què després de l'1-O no es fa una DI amb l'opinió pública internacional sensibilitzada amb el que havia passat a Catalunya?
2. Per què Tusk fa el discurs que fa a l'entrega dels premis Princesa d'Astúries?
3. Per què Puigdemont estava disposat a convocar autonòmiques unilateralment?
4. El govern espanyol havia acceptat retirar el 155 a canvi de les eleccions?
5. Quin interès podria tenir Espanya en unes autonòmiques que ho deixin tot com està?
6. Per què després de renunciar a convocar-les es fa una DI?
7. Per què Tusk immediatament després avisa a Espanya que no faci servir la força?
8. Per què no es fa una crida a la mobilització i es treu la gent a controlar el país i a fer efectiva la DI?
9. Segons alguns mitjans el Govern demana als càrrecs de la Generalitat que acceptin el seu relleu sense oposar resistència. Per què?
10. Per què ho accepta la CUP?
11. Per què ho accepta l'ANC?
12. Per què ho accepta Òmnium?
13. Per què el Govern espanyol finalment renuncia a aprofitar el 155 per controlar TV3, Catalunya Ràdio i Ensenyament?
14. Per què l'estat espanyol renuncia a tenir 6 mesos abans de les eleccions per muntar una administració de confiança i sotmesa als seus interessos?
15. Per què l'Estat no il·legalitza els partits independentistes per garantir-se un govern unionista a la Generalitat?
16. Per què Junqueras escriu "els propers dies haurem de prendrendre decisions i no sempre seran fàcils d'entendre?"
17. Per què alguns líders europeus anuncien que vindran a fer campanya a favor de l'unionisme a Catalunya?

Potser vosaltres teniu més preguntes sense resposta. Si us plau afegiu-les per intentar confirmar o refutar el relat que ara intenentaré fer:

Comencem per la pregunta 1. La resposta em sembla la més clara. No es fa una DUI perquè per sota del nivell del que sabem el comú dels mortals estan passant coses. Està clar que hi ha una negociació oberta que força al Govern català a renunciar en aquell moment a la DI. Deien en que el propi Tusk va trucar una hora abans de la DI a Puigdemont i després ho van desmentir. Jo crec que la trucada va existir, i li va fer una oferta en ferm a Puigdemont que va creure prou interessant com per parar màquines i valorar-la. De fet segurament incloïa algun tipus de compromís explícit del govern espanyol. Però el govern Espanyol, com sempre, havia mentit a Tusk només per frenar la DI. I arribem al punt 2. Per això Tusk va fer el discurs que va fer davant del rei, tractant-los de mentiders. 

3. Però després d'això les negociacions van seguir. De portes enfora el Govern Espanyol va seguir amenaçant i tensant la corda i això a ulls del sobiranisme feia cada dia més incomprensible que no s'aixequés la suspensió de la Declaració d'Independència. I crec que Puigdemont va arribar a un compromís personal (segurament a l'esquena de Junqueras i la CUP): convocar eleccions tutelades per la UE en les quals les dues parts estaven disposades a acceptar els resultats i suspendre el 155. Per tant en resposta al punt 4 crec que sí, el govern espanyol estava disposat e retirar el 155 a canvi d'eleccions. I en resposta al punt 5 Espanya no tindria cap interès en unes eleccions obertes sense il·legalitzar els partits independentistes a no ser que existís un acord de l'estil del que he exposat.

Però Puigdemont va calcular molt malament les conseqüències internes pel sobiranisme d'aquest acord, especialment si no es podia explicar (Espanya s'hauria vist forçada a negar-lo i renunciar-hi si s'hagués fet públic). Junqueras no ho va acceptar, tampoc la CUP i al carrer l'ambient era d'autèntica revolta contra el propi Govern (jo inclosa). I crec que a moltes bandes es decideix fer un gir de guió, allò de canviar-ho tot perquè no canviï res. Punt 6: fer una DI sense fer-la efectiva. 7. Tusk immediatament recorda Espanya que no pot fer servir la força. 8. La Generalitat ja ha fet el gest de força per mantenir la cohesió interna però no el pot fer efectiu per no trencar l'acord. Alhora el govern Espanyol es veu forçat a tirar endavant el 155 per no veure's desautoritzat però es pacten certes coses per no prendre mal. Els càrrecs de confiança acceptaran els seus relleus, i el govern espanyol accepta els punts 13, 14 i 15. Segurament l'acord inclou convocar les eleccions amb la màxima immediatesa, abans de Nadal per evitar que tot es torni a torçar.

Els punts 10,11 i 12 s'expliquen amb una única resposta: perquè en cadascuna d'aquestes organitzacions hi ha gent (la justa i la necessària) que està al corrent de què està passant.

Certament el sobiranisme està en condicions de fer inaplicable el 155, per això el gripau d'unes autonòmiques serà molt difícil d'empassar i Junqueras avui i Puigdemont ahir comencen a preparar l'opinió pública (16). No sé en quin punt estem però si el que dic és cert està clar que serà imprescindible comptar amb la participació de les CUP, sinó estem perduts. 

Europa es volcarà amb els partits unionistes perquè hi veurà una via per tancar definitivament el conflicte (17) i per això també la manifestació unionista d'avui a Passeig de Gràcia (que malgrat el que diguin ha sigut un fracàs de participació).

Aquesta és la meva tesi. Us animo a col·laborar per afinar-la o refutar-la. Gràcies!

9 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. No ens oblidem, entre els punts mencionats, del tema de la mediació - que ha pasat amb la mediació por la part de l'esglesia sobre tot? De cop, d'un dia per l'altre, s'ha deixat de parlar d'allò i tema tancat.
    Per l'altre costat, a la meva opinió hi ha una gran diferència entre que en Puigdemont convoqui eleccions i que en Rajoy ho fagi. Els que volem pensar que ja vivim a una república igualment no veiem cap sentit en anar a votar a unes eleccions organitzades per un altre país, però si no ho fem, no estem preparant, indirectament, el terreny per C's, PP i molt probable junts amb ells PSC que fagin el que vulguin?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Per això a idea inicial era que Puigdemont convoqués les eleccions. Però la pressió per la DI ho va fer impossible. I si guanyem no li preparem el terreny a res ni a ningú

      Elimina
  3. Crec que, malauradament, no tenim ni tindrem el control del territori, màxim quan els mossos no han plantejat ni una mínima resistència. El control de les fronteres, aeroports, ... passa per fer fora cosos para militar. Com ho farem des del pacífisme (per mi, conditio sine quanon), veig complicat adquirir, hores d'ara, aquest control, sense que se'n derivi una certa violència (el que ens deslegitimaria davant el món).

    Davant d'això:

    A mi no em fa cap gràcia votar. Però com a mal menor, i davant del terror que em provoca 4 anys governat per enemics de Catalunya, puc fer el cor fort i votar una candidatura única i unitaria per implementar definitivament la república. Si començem amb mercadeig de partits, si que paso.

    Em de tenir present que una victòria en vots, seria un cop duríssim front a l'unionisme (penseu que molts d'ells creuen que són realment un 50%) i ens reivindicaria definitivament davant la comunitat internacional.

    ResponElimina
  4. Catalina estic molt d’acord amb tot el que exposes, penso que no t’equivoques. Molt aviat ho podrem comprobar. El día 7/11 es l’ùltim día que tenen els partits per apuntarse si volen participar en les eleccions del 21/12. Si hi son els nostres vol dir que haurem de votar per ratificar la DI, si no hi son no haurá representació independentista i no els votarem, les eleccions no serán representatives i la participació molt minsa.
    Efectivament ja hem vist el primer moviment d’en Junqueras avui i ahir el MHP ja va dir: paciència, perseverància i perspectiva (ens estava preparant) i avui la CUP ja ha dit que encara que no están d’acord serán conseqüents amb la necessitat de la Repùblica (s’han possat de costat)
    I fins aquí el meu rao ament

    ResponElimina
  5. Jo crec que el millor de cara a les eleccions es que tots els partits contraris al 155 es presentin en bloc, en una coalició.

    ResponElimina
  6. Jo crec que el millor de cara a les eleccions es que tots els partits contraris al 155 es presentin en bloc, en una coalició.

    ResponElimina
  7. M'esforço per escriure el català tan bé com puc...
    I HO FAS MOLT MÉS BÉ QUE NO PAS MOLTS CATALANS DE SOCA-REL!
    FELICITĂRI, fată!

    ResponElimina